Friday, December 22, 2017

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ



Δελτίο Τύπου
“Η ΛΗΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΝΟΣ”
O Mιχάλης Γρηγορίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Συμμετέχουν η Καλλιόπη Βέττα και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Ύστερα από τρία χρόνια ο Μιχάλης Γρηγορίου, ένας από τους σημαντικούς ‘Ελληνες συνθέτες, με 104 έργα στο ενεργητικό του και αξιόλογη δισκογραφική παρουσία, θα παρουσιάσει ξανά έργα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018.
Συμμετέχουν δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ... Η Καλλιόπη Βέττα, με την οποία ο συνθέτης συνεργάζεται για πρώτη φορά και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που είχε τραγουδήσει στο παρελθόν τα ορατόρια του συνθέτη “Σκοτεινή Πράξη” και “Αντιγόνη”.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η οποία έχει χαρακτήρα μουσικής δωματίου, θα παρουσιαστούν οι κύκλοι τραγουδιών “H Λήδα και ο Κύκνος” και “Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων” (σε πρώτη εκτέλεση) για δύο φωνές και πιάνο, σε ποίηση Κατερίνας Καριζώνη. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν οι κύκλοι “Μωβ” (σε ποίηση Βαλαωρίτη, Σικελιανού και Μαβίλη) και “Purple” (σε σονέτα του Σαίξπηρ στο αγγλικό πρωτότυπο), για πιάνο, βιολί, τσέλο και βαρύτονο. Στο πιάνο ο συνθέτης.
Ο Mιχάλης Γρηγορίου, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δισκογραφικές του δουλειές “Ανεπίδοτα Γράμματα”, “Η αγάπη είναι ο φόβος...”, “Ο Οδυσσέας στο ποτάμι”, πάνω στην ποίηση σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως του ‘Αρη Αλεξάνδρου, του Τάκη Σινόπουλου, του Τάσου Λειβαδίτη κ.λπ, τονίζει πως δεν του αρέσει ο πολυφορεμένος όρος της “μελοποιημένης ποίησης”.
Mε την ευκαιρία αυτής της συναυλίας, λέει χαρακτηριστικά: “Δεν λειτουργώ σαν ένας συνθέτης που “μελοποιεί” στίχους - ένας όρος που με απωθούσε ανέκαθεν, καθώς παραπέμπει συνειρμικά και σε ένα “μουσικό μπογιατισμά” της ποίησης - αλλά περισσότερο σαν σκηνοθέτης, σαν σκηνογράφος και σαν φωτιστής νοημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ποίημα σαν ένα σενάριο ή σαν λιμπρέτο. Και καθώς κάθε ποίημα αξιώνει μια διαφορετική “σκηνοθετική” και “σκηνογραφική” προσέγγιση, γι’ αυτό επιτρέπω στον εαυτό μου να αντλεί από ένα πλήθος στυλιστικών επιδράσεων, που ανήκουν βέβαια στα προσωπικά μου βιώματα και που μπορεί να ξεκινάνε από την αναγέννηση και το μπαρόκ, να περνάνε απο τον Σούμαν ή τον Ραχμάνινω, ή τον Χατζιδάκι, να αγγίζουν ίσως το ρεμπέτικο και να φτάνουν ενίοτε μέχρι την avant garde”.
Συναυλία «Η Λήδα και ο Κύκνος»
Καλλιόπη Βέττα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος τραγούδι
Φραντς Σεστάνι βιολί
Βαγγέλης Νίνα τσέλο
Μιχάλης Γρηγορίου πιάνο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος
Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
17 Ιανουαρίου 2018/20:30
Προπώληση από:
27 Δεκεμβρίου 2017
Τιμές:
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 7
Ζώνη Β: € 10
Ζώνη Α: € 15
Πληροφορίες
210 72.82.333

No comments: